Anunțul oficial de la Palatul Buckingham despre moartea Reginei Elisabeta a II-a a fost, cel mai probabil, precedat de „o cascadă de telefoane”, prim-ministrul fiind informat personal, iar vestea s-a scurs până la secretarul de cabinet și alți oficiali de rang înalt care coordonează intervențiile guvernamentale în numele monarhului. Doar după aceste proceduri, publicul general a fost informat.
Drapelele de la reședințele regale și clădirile guvernamentale au fost coborâte în bernă, iar pagina oficială a familiei regale și-a schimbat fundalul în negru, prezentând o declarație succintă prin care este anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a. Site-urile guvernamentale prezintă, de asemenea, un banner negru.
Prim-ministrul a fost primul membru din Guvernul Marii Britanii care a făcut un anunț în această privință.
La Palatul Buckingham, tradiția dictează ca anunțul oficial să fie făcut prin atârnarea unei plăcuțe pe gard. Clopotele de la Westminster Abbey și Catedrala St Paul vor răsuna la un moment prestabilit după moartea monarhului.
În prima zi de doliu, salve de tun sunt așteptate la Hyde Park și Tower Hill, iar un minut național de tăcere va fi stabilit.
Regele Charles este așteptat să efectueze prima sa audiență cu premierul britanic. Charles se va întâlni, de asemenea, cu Earl Marshal pentru a semna oficial planurile de înmormântare, funeraliile de stat așteptate să aibă loc în termen de 10 zile. Apoi, Charles va susține un discurs televizat, ce va fi difuzat în Regatul Unit și țările din Commonwealth.
Consiliul de Succesiune, care include oficiali guvernamentali și consilieri ai Coroanei, se va reuni sâmbătă, 10 septembrie, la Palatul St James pentru proclamarea principală a noului rege, care va fi citită publicului de la un balcon al palatului.
O proclamarea ulterioară va fi citită la Royal Exchange din Londra. Noul rege va participa la audiențe cu premierul și cabinetul, liderul opoziției, Arhiepiscopul de Canterbury și decanul de la Westminster.
În Parlamentul Regatului Unit vor avea loc omagii pentru Regina Elisabeta a II-a. Apoi, sicriul este așteptat să părăsească Balmoral și să fie dus la Palatul Holyroodhouse.
O procesiune ceremonială va avea loc de la Holyrood de-a lungul Royal Mile și până la Catedrala St Giles pentru o slujbă funerară la care vor participa membrii familiei regale. După aceea, Catedrala St Giles va fi deschisă publicului pentru 24 de ore. Apoi, sicriul va fi transportat la Londra.
Regele Charles va vizita Irlanda de Nord, acolo unde este așteptat să primească mesaje de condoleanțe la Castelul Hillsborough și va participa la Catedrala St Anne din Belfast pentru o slujbă de rugăciune și reflecție asupra vieții Reginei Elisabeta a II-a.
Vor avea loc repetiții pentru procesiunea sicriului reginei de la Palatul Buckingham și până la Westminster Hall. Sicriul este așteptat să ajungă la Buckingham cu doar câteva ore înainte de ceremonia principală organizată la Londra. Sicriul va fi așezat pe un catafalc, în centrul Westminster Hall, care va fi deschis publicului pentru 23 de ore din zi.
Regele Charles va călători în Țara Galilor pentru a participa la o slujbă în Catedrala Llandaff din Cardiff, apoi va vizita Parlamentul galez și va primit condoleanțe. Va avea, de asemenea, o audiență cu prim-ministrul galez. Oficiali din Commonwealth sunt așteptați să ajungă apoi la Londra.
În seara dinaintea înmormântării, Charles va primi familiile regale din alte țări, potrivit The Guardian.
Funeraliile de stat vor avea loc la Westminster Abbey. Sicriul va fi adus din Westminster Hall pentru o procesiune, iar apoi vor avea loc două minute de reculegere în toată țara. După slujba care va dura o oră, o procesiune ceremonială de amploare va însoți sicriul la Hyde Park, acolo unde va fi transferat într-un dric de stat pentru a fi dus la Windsor. După o procesiune prin Windsor, o slujbă va fi organizată la Capela St George de la Castelul Windsor, timp în care sicriul va fi coborât în cavoul regal.
Sfârșitul unei ere! Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit
Operațiunea „Podul Londrei s-a prăbușit”. Ce se întâmplă după moartea Reginei Elisabeta a II-a?
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, o viață de poveste